Beynimizin belli bir kapasitesinin olduğunu ve bunun genetik olarak bize geçtiğini söylemiştim. Bu kapasiteyi en üst seviyede kullanmak için beslenmenin yanında yaşam şeklimizi de çok iyi belirlememiz gerekir.
- Beynin Kapasitesi Artırılır Mı?
Çoğumuz beyin potansiyelimizin çok az bir kısmını kullanmaktayız. Çocukluktan itibaren eğitim ve yaşam biçimimiz düzenlenirse; beyin kapasitesini en verimli şekilde kullanırız.
- Okul Eğitimi Beyni Geliştiriyor Mu?
Maalesef okullardaki eğitim düzeni; beynin sadece sol tarafını geliştiren matematik, fen bilgisi ve Türkçe gibi derslere önem verirken; beynin sağ tarafını geliştiren resim, müzik, el sanatı gibi derslere pek fazla önem vermez. Halbuki tarihte başarılı olan insanlara bakıldığı zaman; bu kişilerin, bilerek veya bilmeyerek sağ ve sol beyinlerini geliştirmiş kişiler olduğu görülür. Başarılı insanlar, beynin her iki yarısını kullanabilen; gerektiğinde birinden diğerine geçebilen insanlardır. Sağ lobun duygular ve hayallerin etkisinde olduğu ve bütünsel öğrendiği; bu yüzden bilgileri sırayla işleyen sol lobun aksine daha hızlı ve etkili olduğu anlaşılmıştır. Sadece sol lobu gelişmiş olan ve bu lobu iyi kullanan insanların üretken düşünebilmeleri için sağ beyni geliştirmeleri gerekir; çünkü insanın mucitlik ve üretkenlik kısmını sağ beyin sağlar. Sağ ve sol beyin birbirini tamamlayan fonksiyonlara sahiptir. Sol beyni gelişmiş bir kişi sağ beynini de geliştirirse; beyninin kapasitesi, hayal edemeyeceği kadar fazla artar.
Kitap okumak, müzik ve resimle uğraşmak veya bir sanatla uğraşmak beynin sağ tarafını geliştirir.
Bir kitap okurken kitapta geçen olayı herkes beyninde farklı canlandırır. Fakat kitabın filmini izlediğinizi düşünün; filmde sadece senaristin hayal ettiği yorumu izlersiniz. Ne kadar çok okursak, ne kadar çok sanatla uğraşırsak; sağ beyin o kadar fazla gelişir, beraberinde sol beyin de gelişir.
Beyin yorgunluğunu sporla yok edin ve beyin kapasitesini arttırın.
Yoğun çalışma, stres, gün içinde yaşanan zorluklar…vs beynimizi olumsuz etkiler, kapasitesini azaltır. Beynimiz yoğunken, kafamızda birçok olay varken; beynimizin kapasitesi azalır. Bir kişinin beyin yorgunluğu ile beden yorgunluğu eşit olmalıdır. Eşit olmazsa; beden beyni uykusuzlukla, takıntıyla, sinirle yorar. Bunun için günde en az yarım saat yürüyüş yapılmalı. Ayrıca düzenli yapılan spor beynimizde bazı maddelerin salınımını tetikler ve beynin işleyişi düzenlenir. Düzenli spor yapmak tüm bedenimiz için faydalıdır. Bunun yanında ağır ve aşırı spor yapmak beynimize faydadan çok zarar verir; fonksiyonları bozulmaya başlar ve hükmetme kabiliyeti zayıflar. Örneğin; günlerce uykusuz kalan kişinin hafızası ve düşünce yeteneği zayıflar, vücut direnci düşer. Böyle durumlarda hekim yardımı gerekir. Bunun yanında düzenli yaşamak, uyku düzenine de dikkat etmek, zararlı maddelerden uzak durmak, beslenme zamanına dikkat etmek beyin sağlığı için şarttır.
Dr. Serdar DAĞ