Beyin kanla taşınan besin maddeleri ile beslenir. İleri yaşlarda, beyne giden damarların yapılarının yıpranmasına ve kan akımının azalmasına bağlı olarak besinlerden yararlanabilme kapasitesi düşer. İleriki yaşlarda beynin besin ihtiyacı değişir. Çocukluk ve erişkin dönemindeki beslenme düzenini ileri yaşta sürdürürsek; beyin fonksiyonları açısından fayda elde edemeyeceğimiz gibi, birçok sağlık sorununa davetiye çıkarmış oluruz.
Yaşlılıkta; şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği gibi sistemik hastalıkların oluşması hekim tarafından bazı besin maddelerinin yasaklanmasına sebep olur. Fakat beslenmede asıl amaç; yaşa uygun gıdalar alarak hastalıkları önlemektir.
Yaşlılıkta, kırmızı etten kaçınmak; bunun yerine özellikle balık ve katkı maddesi ile beslenmemiş tavukla et ihtiyacını karşılamak gerekir. Bolca yeşil sebze tüketilmelidir. Şekerli, aşırı tuzlu, unlu maddeler, pirinç pilavı, beyaz ekmek, tüm tatlılar mümkün olduğu kadar beslenmeden çıkarılmalıdır. İleri yaşta makul ölçülerde süt ve yoğurt, taze meyve ve sebze, kuru baklagiller, balık veya balık yağı, kepekli ekmek tüketmekte fayda vardır. Bunun yanında hekime danışılarak takviye vitaminler ve bitkisel ilaç takviyeleri alınabilir.
Dr. Serdar DAĞ